ÇEVRECİ ENERJİ KAYNAĞI

akay inşaat
akay inşaat

AKAY İNŞAAT A.Ş. Projelerinde Güneş Enerjisi Hamlesi

Faaliyete geçtiği 1985 yılından itibaren 2 milyon metrekareyi aşkın alana sahip 50 projesi bulunan Akay İnşaat A.Ş.nin Teknik Müdürü Utku Ünal, bu rakama her yıl 400 bin metrekare inşa edilen gayrimenkul alanı ilave ederek yollarına devam ettiklerini söyledi.

Faaliyete geçtiği 1985 yılından itibaren 2 milyon metrekareyi aşkın alana sahip 50 projesi bulunan Akay İnşaat A.Ş.'nin Teknik Müdürü Utku Ünal, bu rakama her yıl 400 bin metrekare inşa edilen gayrimenkul alanı ilave ederek yollarına devam ettiklerini söyledi..

TOKİ’nin en önemli çözüm ortaklarından birisi olmayı amaçlayarak bugüne kadar 15 binden fazla konutu projelerine uygun olarak üretip kullanıcıların teslimine aracılık ettiklerini belirten Ünal, “2017 yılında da şirket olarak TOKİ ve diğer taahhüt projelerinde yer almaya, nitelikli konutlar üretmeye ve de bunları mümkün olan en kısa surede teslim ederek bu alanda ülke ekonomisine de destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

Bugün artık fosil yakıtlarından elde edilen enerjinin dünyaya çok fazla zarar verdiğinin, eko- sistemin hızla çöküşe doğru gittiğinin ve bunu da insanlığın kendi elleriyle, tercihleriyle yapıldığının görülmekte olduğunu vurgulayan Ünal, “Öyleyse bunu yapan insan yine kendi tercihleriyle, kendi eliyle daha fazla geç olmadan birebir olmasa da durdurabilir, giderek etkisizleştirebilir, verdiği zararı en aza indirebilir. Biz de ülkemizin özellikle güneş enerjisi konusunda sahip olduğu potansiyeli dikkate alarak, gerek odağımızda bulunan ve iyi bir çözüm ortağı olmayı hedeflediğimiz TOKİ’nin bu konudaki projelerine özel bir ilgi duyduk, bu tip projeleri özellikle üstlenmeyi görev edindik ve gerekse de şirketimize ait özel konut projelerinde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmayı, çevreye saygıyı, inşaatlarımızda olabildiğince geri dönüşüme uygun malzemeleri kullanmayı tercih ettik” diye konuştu.

Enerji sektöründeki hassasiyetlerinden yola çıkarak ilk özel konut projeleri olan ve halen inşaatı devam eden Yaşamkent-Ankara’daki NERİS projelerinde yenilenebilir enerji kaynaklarını yoğun olarak kullanabilecekleri teknoloji ve tasarımı tercih ettiklerine vurgu yapan Ünal, “NERİS projemizde güneş enerjisinden mümkün olan ölçülerde en iyi şekilde yararlanmaya çalışıyoruz ve tüm projenin ortak enerji giderlerinin büyük bir kısmında fotovoltaik güneş enerji panellerini kullanıyoruz. Bununla da yetinmeyip bu projeden konut edinecekleri teşvik etmek, tercihi zaten bu yönde olanları da desteklemek amacıyla elektrikli otomobiller için özel şarj istasyonları oluşturduk” ifadelerini kullandı. Projeleri ile dünyanın önde gelen mimari projelerinin yarıştığı ‘A’ Design Award proje yarışmasına’ katıldıklarını ve on elemeyi geçtiklerini dile getiren Ünal, “Projemiz, yarışabilir projeler arasında girmiştir. Böyle saygın bir yarışmaya iştirak kararı almamız ve bu karar sonrasında projemizin ön elemeyi geçerek yarışmaya değer projeler arasında gösterilmesi işimize ne kadar çok inandığımızı ve güvendiğimizi, bunda da haklı olduğumuzu gösteren en önemli kriterdir” diye konuştu.

“Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmalıyız”

UEFA ve FİFA kriterlerini bünyesinde barındıran Antalya Arena Stadı projelerinde de enerji politikalarını uyguladıklarını söyleyen ve stadın mimarisi ile bilgi veren Ünal, stadın yapısı ile dünyanın tam daire olan 2’nci stadyumu olduğunu belirtti. Proje ile stadyumun tribünlerini örten 22 bin metrekarelik çatısının 12 bin metrekarelik kısmına 5 bin 600 adet fotovoltaik güneş paneli yerleştirerek toplamda anlık bin 400 kw enerji gücüne erişildiğini söyleyen Ünal, “Başka bir deyişle, kıyaslama yapıldığı takdirde, bir konutun günlük elektrik tüketiminin 7 bin 200 kw olduğu değerlendirildiğinde Antalya Arena Stadyumu’nun anlık bin 400 kw elektrik üretimi sayesinde 550 konutun ihtiyaç duyduğu elektriği üretebilecek bir güce sahip olduğu dikkate alınmalıdır. Bu haliyle dünyanın en fazla elektrik üreten stadı olan Antalya Arena, bir ayda tükettiği enerjiyi döşediğimiz fotovoltaik güneş panelleri sayesinde bir günde üretmekte, kalan enerjiyi bölgesel elektrik dağıtım firmalarına satışını gerçekleştirerek gelir elde etmektedir” dedi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Ünal, “Özellikle GES’in kesintisiz bir güç kaynağı olduğu değerlendirildiğinde önemi çok daha ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple, yüksek bir milli bilinç etrafında toplanılmalı, kendi ellerimizle yıktığımız, yıkmaya devam ettiğimiz ekosistemi korumak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeli, yatırım yapmalı ve bunu sosyal bir sorumluluk hatta zorunluluğumuz olarak görmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Antalya Arena Stadı’nın bu özellikleri sayesinde Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığı için FİFA’ya yaptığı başvurusunda müsabakaların yapılacağı statlar arasında gösterildiğini söyleyen Ünal, “Biz bu durumdan fazlasıyla gurur duyuyoruz. Kosova Futbol Federasyonu yetkilileri de Türkiye-Kosova dostluk maçı esnasında stadı görme fırsatı buldular ve ülkelerinde yapacakları stat ve kamp eğitim merkezi için ihaleye mutlaka katılmamızı talep ettiler. Açıkça biz bundan da ayrı bir haz duyduk. Hem kendi adımıza hem de ülkemiz adına. Bu sebeple, dost ve kardeş ülke Kosova’nın bu projesinde çözüm ortağı olmayı, şartlar elverdiği ölçüde yer almayı istiyoruz” dedi.

Mozambik’te 1 milyar dolarlık yatırım

2023 yılı hedefleri doğrultusunda tecrübelerini yurt dışına taşımayı, Türkiye’yi yurt dışında temsil etmeyi hedeflediklerini dile getiren Ünal, “Cari açığımıza destek olmayı amaçlıyoruz.

Bu amaçla çıktığımız yolda, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın da desteğini alarak kardeş şehir olan Mozambik Maputo’da nitelikli konutlar üreterek, insanların yaşam kalitelerini artırmak ve de inşaatta yeni teknolojilerle tanışmalarını sağlamak amacıyla 2016 yılı başında şirket kurarak çalışmalara başladık” dedi.

Sürdürülen çalışmalar ve kurulan ilişkiler neticesinde, geçtiğimiz yılın aralık ayında Maputo’da Maputo Ticaret Odası ile ticaret merkezi ve rezidans, Maputo Belediye Başkanlığı ile de tahsis edilecek bedelsiz arsa üzerine beş yılda 5 bin adet konut inşa etmek üzere sözleşme imzaladıklarını anlatan Ünal, “Şirketimizin 2017 yılındaki en önemli hedeflerinden birisini de imzaladığımız bu sözleşmeleri hayata geçirmek olarak belirledik. Akay İnşaat AŞ’nin ilk yurt dışı yatırım projesi olacak. Bu sebeple, üzerinde çok durduğumuz ve de önemsediğimiz bir proje” şeklinde konuştu.

“Sektörün geleceğinden umutluyuz”

Ünal, “Sektörün sahip olduğu sermaye birikimi ve tecrübe ile bunu yapabilecek güçte olduğunu, hükümetimizin piyasaları rahatlatıcı tedbirleri zamanında ve kararlı bir şekilde aldığını ancak mevcut durumun sadece hükümetimizin yapacakları ile değil tüm paydaşların gereken özveriyi göstererek aşılabileceğini düşünmekte ve de inanmaktayız” diye konuştu.

Nisan, 2017 - Dünya İnşaat Dergisi

2017-AKAY İNŞAAT A.Ş.